A zöldborsó

Szerző:

Nincs június friss zöldborsó nélkül, ami az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számít, már az ókori görögök és rómaiak is nagyra becsülték az apró zöld szemeket.

A zsenge zöldborsónál nincs igazán finomabb koranyári zöldség. Igazán változatosan fogyasztható: nyersen, párolva, főve, grillezve; hüvellyel együtt vagy abból kifejtve. A hagyományos felhasználástól kicsit eltérve a receptek között most egy zöldborsós szendvicskrémet találsz itt.

A borsó (Pisum sativum) egynyári hüvelyes növény, amely a pillangósvirágúak családjába tartozik. A cukorborsó hüvelye is fogyasztható. Hazánkban jellemzően levesként, köretként (rizi-bizi), főzelékként terjedt el. A magyarság feltehetőleg még a vándorlása idején ismerte meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.

Egészségünkre gyakorolt pozitív hatása

Mint minden élő étel, ami természetes formában tartalmazza a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat, a borsó fogyasztása is pozitívan hat a szervezetre.

Elsősorban a szív- és érrendszerre, valamint a bélrendszerre. Jelentős vitálanyag (vitaminok, ásványianyagok, enzimek, aromák stb.) tartalma mellett hüvelyes növényként a magas fehérje-, illetve rosttartalma gondoskodik a hosszantartó telítettségérzetről, valamint elősegíti a megfelelő bélműködést, támogatja az emésztést mivel gyorsítja a belek mozgását, ezáltal pedig csökkenti a székrekedéses panaszokat.

Fehérjetartalma körülbelül háromszorosa a burgonyáénak.

A fent említett magas fehérje és rosttartalmán kívül a szervezetet ellátja C és B vitaminokkal, amelyek többek között a sejtregenerációt támogatják, az ásványi anyagok közül pedig a vasat, kalciumot, cinket és magnéziumot érdemes kiemelni, amelyek a szív- és érrendszeren kívül az izmok ellazulásában és a könnyebb elalvásban játszanak fontos szerepet.

A zöldborsóban található tápanyagok ezen felül hozzájárulnak többek között még az izomépítéshez, a csontok, a kötőszövet, a bőr és a haj sejtjeinek megfelelő működéséhez, illetve az immunrendszer erősítéséhez egyaránt.

A cukorborsó hüvelyében nagyobb mennyiségben találhatóak ún. antioxidánsok, melyekről tudott, hogy segítenek pl. a rák megelőzésében, mivel képesek megkötni a szabadgyököket.

Hogyan érdemes fogyasztani és tárolni?

A borsó egész évben kapható. A fiatal, zsenge termését zöldborsóként, a beérettet szárazborsóként fogyaszthatjuk.

Szezonja júniustól szeptemberig tart.

Az üzletek polcain konzervként is megtalálható, de ilyen formában veszít a legtöbbet az értékes létfontosságú anyagokból (pl. vitaminok) és a legtöbb hozzáadott anyag is ebben a formában található meg benne (pl. finomított cukor, tartósítószerek).

Konzerv helyett szezonban válasszuk a frisset, szezonon kívül inkább a mélyfagyasztott, illetve a szárított változatát.

A friss, nyers zöldborsó mellett szól a magasabb vitálanyag tartalom, míg a szárított formája mellett a koncentráltabb, magasabb fehérjetartalom.

A zöldborsó nyersen nem okoz puffadást, feldolgozott formában az arra érzékenyek különböző fűszerekkel enyhíthetik a nemkívánt hatást pl. a borsikafű, a kömény, az ánizs, illetve a koriander is alkalmas erre a célra.

A friss zöldborsót 7-10 napig tudjuk a hűtőszekrényben tárolni. Megmosni csak a közvetlen felhasználás előtt javasolt.

A borsószemek a hüvelyből frissen kifejtve a legfinomabbak, aztán gyorsan kiszáradnak, megöregszenek, ezért használjuk fel a lehető leghamarabb.

A zöldborsó kiválóan alkalmas arra, hogy lefagyasztva tegyük el télire.

Hogyan legyél sikeres életmódváltó?

Ebből a 6 ajándék videóból megtudod, hogy hogyan kerüld el az életmódváltás 5 leggyakoribb buktatóját és legyél sikeres életmódváltó azáltal, hogy megérted mit csinálj, hogyan csináld és miért érdemes végigmenni az úton.

„Az életmódváltás bonyolult, ha nem áll össze a rendszer, mert hiányzik a megfelelő információ és a puzzle bizonyos darabjai.”

 

Buják Éva I bujakevi.hu