Az életmódváltás 5 leggyakoribb buktatója. Te is szembesültél már valamelyikkel?

Szerző: | életmódváltás

Buják Éva

teljes értékű táplálkozási és egészséges életviteli szakértő

A bujakevi.hu cikkeinek és oktatóanyaginak szerzője vagyok. Szakterületem a teljes értékű táplálkozás és egészséges életvitel kialakítása. 2005 óta foglalkozom az egészséges életmód különböző területeivel. A cikk célja, hogy segítsen átlátni a rendszert és eligazodni az útvesztőkben, valamint ezek ismeretében tudatos döntést hozni az egészségünk megőrzésével kapcsolatban. 

Itt találod a listát, ami megmutatja, mit kerülj el ahhoz, hogy a te életmódváltásod ne füstbe ment terv legyen.

Az újévi fogadalmak között az életmódváltás évtizedek óta a dobogón szerepel. Mi az oka annak, hogy 90%-ának ez mégsem sikerül, hiába lelkes, hiába akarja? Valahol mindig ugyanazon 5 dolog valamelyikén csúszik el a próbálkozás.

Kihívás már rájönni is, hogy melyek ezek a buktatók. Főleg egyedül. Működő megoldást találni pedig rengeteg idő.

#1 az információk dzsungele

Az életmódváltás népszerű téma, ezért rengeteg információ érhető el ezzel kapcsolatban online és offline is.

Észrevetted, hogy napjainkban a táplálkozáshoz mindenki ért? Mindenkinek van jól bevált módszere és ötlete, hogy neked mit is kellene csinálnod. Aztán, ha a jó tanácsot közeli ismerősödtől kaptad, akkor jön a számonkérés. Megcsináltad már? Mikor kezdesz neki? Hogyhogy még el sem kezdted, pedig megmondta, hogy mit kell csinálni. Csak meg kell csinálni, abban mi olyan nehéz?

Ne hagyd magad befolyásolni és összezavarni! Mivel mindenki ért hozzá, ezért nagyon nehéz kiválasztani az információk dzsungeléből a számodra megfelelő és hatékony megoldást. Lehet, hogy a harmadik egymásnak ellentmondó internetes fórumos tanács után, már azt sem tudod mit és miért is kellene „csinálnod” vagy „nem csinálnod”. Elmegy a kedved a megvalósítástól még az első lépés megtétele előtt. Honnan is tudhatnád mi a jó megoldás, ha senki nem mondta el eddig azokat a szempontokat, amik alapján ezt meg tudod ítélni és el tudod dönteni?

#2 a rendszerszemélet hiánya

Valószínűleg neked is ismerősek ezek a fogadalmak: „holnaptól minden nap futok”, „januártól kezdem a fogyókúrát”, „jövőre nem dohányzom” stb. Hogy  lehet, hogy te ezt érted az életmódváltás alatt, én azt, ő amazt, és valahol mégis mindenkinek igaza van?

Az életmódváltás nem csak táplálkozásból, vagy csak mozgásból áll, ez egy bonyolult, több elemből álló rendszer. Minden elemének rendben kell lennie ahhoz, hogy az egészségedet támogassa. Ha a puzzle-nek csak bizonyos darabjai vannak meg, akkor nem áll össze a teljes kép. 

Ezért van az, hogy több területre vonatkozóan lehet fogadalmat tenni és hogy mindenki kicsit mást ért az életmódváltás vagy az egészséges életmód alatt. Azonban, ha ennek a rendszernek csak egyik elemét emeled ki, akkor is tehetsz azért, hogy az életminőséged javuljon. Egy biztos, ez a rendszer is folyamatosan változik és bővül. Tíz éve még szinte ismeretlen fogalom volt a digitális-detox, ugyanúgy, mint 50 éve a wellness hétvége. Tény viszont az is, hogy a legtöbbet akkor tudod tenni az egészséged megőrzéséért, ha ismered a rendszer alappilléreit és ennek ismeretében, tudatosan lépésről-lépésre változtatsz.

#3 a szélsőségek és irreális elvárások

Minap egy kedves ismerősömmel beszélgettem és mivel tudja mivel foglalkozom, ki is öntötte a szívét, hogy neki mi a legnagyobb problémája az életmódváltással. Lehet, hogy neked is ismerősen cseng. Idézem:

„A fogyókúra egyenlő a szomorúsággal és a lemondással. Nekem ez mindig kínszenvedés. És ha abba belegondolok, hogy ha egyszer végre lefogyok, folytonos odafigyeléssel és megvonással, akkor örökre azokat az egészséges dolgokat kell egyem ahhoz, hogy tartsam a szintet. Hát ez elég kiábrándító.”

Azt hiszem ezt nem is lehetne jobban megfogalmazni. Ezek teljesen normális gondolatok, ha eddig összetévesztetted a fogyókúrát az életmódváltással vagy az egészséges táplálkozással. Így nem csoda, hogy csak szélsőségekben, azaz önsanyargatásban és tiltólistákban tudsz gondolkodni. Ezután pedig az sem csoda, ha egy ilyen jellegű fogadalmat az ember lánya záros határidőn belül felad. Ami nem okoz örömöt, az jellemzően hosszú távon nem fenntartható.

Tudod, amikor a levesben a gatyamadzag helyett már a szarvasbogárnak is örülnél, mint Bendegúz, mikor a Bakter megsajnálja és nekiadja ?.

Felgyorsult világban élünk, mindent azonnal szeretnénk. Gyakran nem érünk rá átgondolni a dolgainkat. A túl általánosan megfogalmazott cél miatt (pl. jövőre egészségesebben élek, többet sportolok) túlzott elvárásokkal, esetleg konkrét cél és terv, azaz fókusz nélkül vágsz neki a projektnek. Az elején ugyan még lelkesen sanyargatod magad, aztán ahogy az eredmények egyre kevésbé az elvárásaidnak megfelelően jönnek (vagy egyáltalán nem jönnek), fogy az akaraterőd, a kitartásod és csúszol szépen lassan vissza a régi kerékvágásba.

Ez a túlzott elvárás a táplálkozás területén gyakran egy, az éppen aktuális divatirányzatnak megfelelő, jellemzően a fogyást megcélzó diétával egyenlő. Csupán egy apró probléma merül fel, hogy az életmódváltás viszont NEM diéta. A fogyókúrás étrend kifejezetten rövid távon tartható fenn, és ebből kifolyólag nem olyan megoldás, ami élethosszig szól, még abban az esetben sem, ha nem csodaturmixot iszol, hanem a fogyókúra egyéb módszereken alapszik. 

Gyakran esünk bele abba a hibába is, hogy mindent egyszerre akarunk. Például heti 3 edzést beiktatok, aztán lecserélem az ebédemet valami egészségesre, amit el is kell ugye készíteni, ráadásul jó lenne még a cukorról is leszokni, mert az tényleg egészségtelen, de akkor mit egyek helyette?

Csak egy dologra koncentrálj! Minden területen nem lehet egyszerre frontot nyitni. Legyél tisztában a határaiddal! Válaszd ki a számodra legfontosabbat és azzal foglalkozz! A túltervezés szétforgácsolódáshoz vezet, mindennel foglalkozol és folyamatosan tüzet oltasz ahelyett, hogy az igazán lényeges dolgokkal foglalkoznál. Így nem csoda, hogy a próbálkozás előbb-utóbb kudarcba fullad.

#4 az időcsapda

Amikor amúgy sincs időd semmire és az egész életmódváltás macerának tűnik, akkor ne csodálkozz, ha egy hónap múlva már csak rossz emlékként gondolsz erre a próbálkozásra. Ha túlvállalod magad, akkor felesleges stresszt veszel a nyakadba. A nem átgondolt, nem jól időzített kezdés sem támogatja a sikeres életmódváltást.

Ahhoz, hogy az életmódváltásod sikeres legyen, az utat végig kell járnod. Neked kell végigjárnod és erre időt kell szánnod. 

Ez egy tanulási folyamat: hasznos, ha ismered bizonyos szinten az elméletet, ami mentén életmódot szeretnél váltani pl. hogyan táplálkozz. Aztán jó tudni azt is, hogyan ültesd az elméleti tudást a gyakorlatba és gyakorolni sem árt. Ezt az időt és energiát nem lehet megspórolni, ha sikeresen szeretnéd csinálni. Ha enélkül kezded el az életmódváltást, akkor hamar rájössz, hogy nagyobb fába vágtad a fejszéd, mint elsőre látszott. A nem reális célkitűzés és a tervezés hiánya gyakran vezet a fogadalom feladásához.

De hogy kellene jól csinálni? Mindenesetre megszívlelendő tanács, hogy „nem rontunk ajtóstul a házba”. Ne vállald túl magad! Lépésről lépésre, a saját ütemedben és testreszabva haladj, hogy az eredmény tartós legyen!

Átgondolatlanul, hirtelen felindulásból „belecsapni a lecsóba” neked sem kifizetődő. Attól, hogy nagyon akarod, még semmi nem fog változni, csak akkor, ha teszel is érte. Ha nem tudod honnan indulsz és hova tartasz, azaz nem tervezted meg kellőképpen, akkor könnyen csak lesz púp a hátadon ez az egész projekt. A túltervezés szétforgácsolódáshoz vezet.

#5 az elillanó motiváció

Tulajdonképpen miért is csinálod? Ezzel jó tisztában lenni. Azért, mert divat, vagy megszokásból, mert minden évben belevágsz? Esetleg azért, mert meg vagy győződve róla, hogy tényleg erre van szükséged és hogy ez most nagyon fontos neked?

A megfelelő motiváció nélkül nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen hosszú távú változást megvalósítani. Az életmódváltás egy hosszú távú projekt. Aki nem kellően motivált az az első kihívások felbukkanásakor feladja. Mert lehet ekkor jön rá, hogy ez nem is az ő személyes célja, hanem csak külső elvárásnak akar megfelelni. 

Tisztában kell legyél azzal, hogy mennyire tudsz a kitűzött céloddal azonosulni. Fontos-e számodra annyira, hogy hajlandó legyél érte naponta tenni és más céljaid elé helyezni? Miről vagy hajlandó lemondani a céljaid elérése érdekében úgy, hogy közben nem fáradsz bele már a második héten?

A legfontosabb, hogy szeresd a célt, amit el akarsz érni. Konkrét célokat tűzz ki és a legjobb, ha ezt dokumentálod is! Fontos felmérni, hogy honnan indulsz, azaz hol vagy most. Hova tartasz, illetve az is, hogy a kiindulópont és a cél közötti lépéseket konkrétan hogyan és mikorra valósítod meg. Amikor elértél egy részcélt, akkor pedig jutalmazd meg magad, mert ez segít kitartani a továbbiakban!

Útravaló

Útravalóul a következő 3 dolgot jegyezd meg. Úgy lehetsz sikeres életmódváltó, ha el tudod kerülni a fenti buktatókat,

 

  • mert tudod pontosan mit tegyél: azaz ki tudod választani a számodra megfelelő utat
  • mert tudod hogyan haladj a kiválasztott úton: azaz megvan a reális célod, a lépésekre bontott terved, melyet örömmel hajtasz végre
  • mert tudod miért érdemes végig menned ezen az úton: azaz megvan a belülről jövő motivációd

Ha egyedül nem megy, akkor bátran lehet segítséget kérni.

Nem kell várni, míg reményvesztett leszel és belefásulsz az egészbe. Az életkedv, a kreativitás, valamint az, hogy örömmel nyugtázod a sikereidet, mind szükséges ahhoz, hogy végig tudj menni az úton.

Akkor is, ha elsőre hosszúnak tűnik és nem látod a végét.

Hogyan legyél sikeres életmódváltó?

Ebből a 6 ajándék videóból megtudod, hogy hogyan kerüld el az életmódváltás öt leggyakoribb buktatóját és legyél sikeres életmódváltó azáltal, hogy megérted mit csinálj, hogyan csináld és miért érdemes végigmenni az úton.

"Az életmódváltás bonyolult, ha nem áll össze a rendszer, mert hiányzik a megfelelő információ és a puzzle bizonyos darabjai."

 

Buják Éva I bujakevi.hu