[Légy fitt!] – Hogyan csökkentheted a stresszt?

Szerző: | egészséges életmód

Buják Éva

teljes értékű táplálkozási és egészséges életviteli szakértő

A bujakevi.hu cikkeinek és oktatóanyaginak szerzője. Ezen az oldalon a „Légy fitt!” sorozat 3. részét találod, amely tippeket ad a stressz csökkentésére.

hogyan élj kiegyensúlyozottabb és Minőségileg jobb életet?

A „Légy fitt!” cikksorozatban 5 kiemelt területet és összesen 32 kihagyhatatlan ötletet találsz az egészséges életmód kialakításához és fenntartásához, mert elkezdeni sosem késő. A tartalomból:

Hogyan iktasd be a mozgást a mindennapokba?

Hogyan csökkentheted a stresszt?

Ez nagyon jól hangzik, de…

…honnan lesz nekem erre időm; nekem ez eddig sosem sikerült; tuti drága; kezdő vagyok; ez nem nekem való; olyan jól elvagyok, most borítsam fel ezekkel az új dolgokkal az életemet?

Természetesen az életmódváltással szemben számtalan kifogást találunk. A kényelem és az ego szempontjai alapján több érv szól amellett, hogy miért ne vágjunk bele, mint amellett, hogy miért is lenne jó mégis a változtatás mellett dönteni. Amennyiben nincs valami nagyon nyomós oka annak, hogy változtassunk, akkor maradunk a régi, jól bevált rutinoknál.

Remélem, hogy a „Légy fitt!” cikksorozatot végigolvasva kedvet kapsz hozzá, hogy néhány bevált és hatékony módszert kipróbálj, vagy akár lépésről-lépésre szokássá, rutinná alakítsd az év folyamán.

6 tipp a stressz csökkentésére

Mi okozhat stresszt? Erre a kérdésre nem egyszerű a válasz, mert nagyon sok dolog okozhatja: állandóan elérhetőnek lenni, félni, hogy lemaradunk valamiről, vagy kimaradunk valamiből, a teljesítménykényszer, az állandó rohanás és a soha véget nem érő feladatlisták sem kedveznek a kiegyensúlyozott életvitelnek.

Tény, hogy mind a magánéleti, mind pedig a munkahelyi stressz az életünk velejárója, nem tudjuk egyszerűen kivonni magunkat a mindennapi „feszültségek” alól. Abban az esetben azonban, amikor ezeket a fokozott stresszel járó időszakokat nem követi ellazulás, feltöltődés, akkor a stressz egyértelműen tartós megterhelést és ezáltal megnövekedett kockázatot jelent az egészségünkre nézve.

Feltöltődésre tehát mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy hosszabb távon meg tudja őrizni az egészségét. Nem kell mindig 100%-on, szünet nélkül pörögni. A feszültség sok formában nyilvánulhat meg a heves szívdobogástól az álmatlanságon át a közérzetünk romlásáig.

Az is tény továbbá, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert, ezért a következményeként akár betegség is kialakulhat.

Első lépésként tehát ismerd fel a saját életviteledben a stresszfaktorokat és próbáld meg minimalizálni őket, melyhez a következő 6 tipp nyújt segítséget.

Tipp 1: Kapcsolódj ki mentálisan!

Aki folyamatosan nyomás alatt, határidők szorításában él, az előbb-utóbb elfárad és kiég. Időnként szükségünk van szünetekre, pihenésre, hogy a lemerült „akkumulátort” újra feltöltsük. Időt kell szakítani a regenercióra, de nem csak akkor, mikor már a végét járjuk, hanem rendszeresen!

Akár naponta 5-10 percet is szánhatunk arra, hogy mentálisan kikapcsolódjunk és feltöltődjünk. Elegendő, ha becsukjuk a szemünket, egyenletesen, mélyeket lélegzünk és felidézünk egy kellemes emléket pl. a legutóbbi jól sikerült nyaralásunkat. Figyeljük meg az érzést, ahogy ellazulunk, relaxálunk a kellemes emlék felidézésének hatására. Minél gyakrabban gyakoroljuk ezen emlékkép előhívását, annál jobban és gyorsabban tudunk egy idő után ellazulni, kilépni a mókuskerékből. Alternatíva természetesen az ellazulásra, a stresszhormonok leépítésére, valamint az energiatartalékok feltöltésére például az autogén tréning, a jóga vagy a meditáció is.

Tipp 2: Vezess be kikapcsolódásként offline időt!

Napjainkban az élet sokak számára elképzelhetetlen az okostelefonok, okoseszközök nélkül. Ha pittyen a telefon, akkor azonnal rá kell nézni, hogy ki mit küldött, posztolt. Ezek a tevékenységek, az állandó jelenlét és az állandó kontroll igénye miatt értékes időt vesznek el tőlünk és hosszú távon krónikus stresszhez, kialvatlansághoz, feszültség miatti hát- és nyakfájáshoz vezethetnek.

Ezt úgy tudod elkerülni, ha megpróbálsz kikapcsolni, hosszabb-rövidebb tartamokra az idődet offline eltölteni. Számítógépes játék helyett társasozni, chatelés helyett barátokkal találkozni, beszélgetni. Ma már hotelek specializálódtak a „digitális detox” névre hallgató program népszerűsítésére, ahol érkezéskor begyűjtik és távozáskor adják vissza a „kütyüket”, így biztosítják azt, hogy a vendégek újra felfedezzék az offline tevékenységeket és élvezni tudni az offline életet. Ehhez persze nem kell elutaznod, mert a digitális detox gyors, költséghatékony és egyszerűsített verziója kivitelezhető otthon is: adj meg egy időintervallumot akár naponta vagy pl. minden hétvégén 2-3 órát, amikor offline vagy, azaz nincs internet, mobiltelefon, kikapcsolod a wifit a lakásban stb.

Tipp 3: Tanulj meg tudatosan lazítani és dolgokat elengedni!

Nem kell minden apróságon felszívni magunkat! Ha valakinek nem tetszik valami, de neked az úgy esik jól, ahogy csináltad, akkor ne vedd a szívedre az erre vonatkozó megjegyzést. Ne hagyd elrontani a kedvedet vagy elbizonytalanítani magadat azért, mert mások másként csinálnák, mint te. Az érzelmeinket lehet kezelni, és nem kell elfojtani!

Tipp 4: Gondold át az időgazdálkodásodat!

Már a reggel stresszesen indul, ha ránézel a naptáradra és látod mennyi elintézendő feladat tornyosul előtted. A nap végén pedig fáradtan rogysz le a kanapéra, hogy hogy elszaladt a mai nap és alig intéztél valamit, pedig egész nap rohantál egyik helyről a másikra. Ha már reggel látod, hogy nem reális, amit beterveztél, akkor nézd meg mit tudsz átütemezni, lehúzni, másik napra áttenni esetleg delegálni, hogy csökkentsd a nyomást és a stresszt!

Tipp 5: Tanulj meg nemet mondani!

Legszívesebben otthon töltenél végre egy szabad estét, de több fontosnak ítélt elintéznivalód van, amit nem tudsz lemondani anélkül, hogy valaki meg ne sértődjön… ezért mindent bevállalsz és a nap végén hulla vagy, mert nem tudtál nemet mondani egyik feladatra sem. Ezzel magadnak ártasz a legtöbbet, hiszen inkább mártírként kizsákmányolod magad, mintsem, hogy ünneprontó legyél. Nemet mondani nem könnyű. Sokat kell gyakorolni és figyelni arra, hogy a „nem”-et lehet úgy is tálalni, hogy azzal nem bántunk meg senkit. Mielőtt rögtön nemet mondanál, kérj egy kis gondolkodási időt, hogy alaposan mérlegelni tudd, hogy mit válaszolj. Attól, hogy valakinek nemet mondunk, nem kell egyáltalán rosszul érezni magunkat vagy lelkiismeretfurdalást éreznünk. A ránk nehezedő nyomást azonban csak így lehet kordában tartani.

Tipp 6: Merj segítséget kérni és elfogadni!

Senki nem akar másnak a terhére lenni. Vannak azonban olyan szituációk, amikor a hullámok összecsapnak a fejünk felett. Ebben az esetben nem a gyengeség jele segítséget kérni, sőt nyugodtan fogadjuk el, ha valaki látja rajtunk és felajánlja a segítségét, amivel kijjebb leszünk a vízből.

Útravaló

Az ebben a cikkben felsorolt stresszcsökkentéssel kapcsolatos 6 gyakorlati tipp lendületet ad neked a változtatáshoz és segítséget a kivitelezéshez.

Útravalóul a légy fitt sorozat kapcsán ezt a három dolgot jegyezd meg:

 

  1. A táplálkozás, a mozgás, az alvás, a kikapcsolódás, a stressz, továbbá a legkülönbözőbb – a környezetünkből érkező – ingerek és adottságok mind hatással vannak a testi, lelki és szellemi állapotunkra, ezáltal pedig az egészségünkre és az életminőségünkre.
  2. Sosem késő pozitív változásokat eszközölni azokon a területeken, amelyek nem megváltoztathatatlan külső adottságok, hanem olyan területek, amelyekre hatásod van.
  3. A változást ne kívülről várd, a változás képessége benned van, belülről fakad.

Hogyan legyél sikeres életmódváltó?

Ebből a 6 ajándék videóból megtudod, hogy hogyan kerüld el az életmódváltás öt leggyakoribb buktatóját és legyél sikeres életmódváltó azáltal, hogy megérted mit csinálj, hogyan csináld és miért érdemes végigmenni az úton.

"Az életmódváltás bonyolult, ha nem áll össze a rendszer, mert hiányzik a megfelelő információ és a puzzle bizonyos darabjai."

 

Buják Éva I bujakevi.hu