Immuntréning 1: Az alapok

Szerző: | egészséges életmód

Buják Éva

teljes értékű táplálkozási és egészséges életviteli szakértő

A bujakevi.hu cikkeinek és oktatóanyaginak szerzője.

Ebben a cikkben azokról az immunrendszert erősítő tippekről lesz szó, amelyet könnyen a mindennapjaink részévé tehetünk.

A fotón ennek egyik alapja, a friss müzli látható.

 

Az immunitásunk egyik része már az anyaméhben a születésünket megelőzően kialakul. Ezt nevezzük velünk született immunitásnak. A másik része a tanult vagy szerzett immunitás, amelyre a szervezetünk úgy tesz szert, hogy születésünket követően nap mint nap találkozunk a külvilág különböző elemeivel (pl. kórokozókkal) és a tanulási folyamat részeként a szervezet kialakítja azt a rutint, hogy hogyan „bánjon el” velük. A két rendszer szorosan együttműködve lép fel a külvilág betolakodóival szemben.

A tudomány mai álláspontja szerint egy kórokozó akkor tud a szervezetben betegséget okozni, ha az ember immunrendszere nem működik hatékonyan, nem tud megfelelően védekezni. Ezt igazolja az, hogy míg bizonyos kórokozók egyes embereknél betegséget okoznak, addig – bár mások szervezetében ugyanúgy megtalálhatóak – náluk nem okoznak semmilyen tünetet, ők a kórokozó jelenléte ellenére is egészségesek maradnak.

„A kórokozó semmi, a környezet a minden!” Ez a mondat Antoine Béchamp francia tudóstól származik, aki Louis Pasteur kortársa és riválisa volt. Pasteur élete utolsó óráiban a kórokozókkal kapcsolatos korábbi állítását visszavonta és Béchamp fenti mondatának adott igazat, mely szerint a „környezetünk” állapota a kulcsa a betegségeknek és nem a kórokozó jelenléte maga.

Mivel az immunrendszerünk jelentős része (mintegy 80%-a) a beleinkben található, ezért nem mindegy milyen állapotban van ez a környezet, azaz a bélflóránk (a témát részletesen és olvasmányosan Giulia Enders kutatóorvos a Bélügyek c. könyvében tárgyalja, amit érdemes elolvasni azoknak, akik a téma iránt igazán érdeklődnek).

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelő állapotban legyen, gondoskodnunk kell például arról, hogy az anyagcserefolyamataink rendben tudjanak lezajlani. Ezen folyamatokat zavaró, illetve gyengítő tényezőket lehetőség szerint minimalizálni kellene.

Az immunrendszer működésére (a teljesség igénye nélkül) a következő tényezők hatnak negatívan:

 • a nem megfelelő, ún. létfontosságú anyagokban szegény civilizációs táplálkozás és az ezzel szoros összefüggésben lévő táplálkozási eredetű betegségek jelenléte (pl. a fogszuvasodás, a túlsúly, a cukorbetegség, az érrendszeri problémák)
 • a stressz
 • a mozgásszegény életmód
 • a nem megfelelő mennyiségű és vagy minőségű alvás stb.

Szerencsére több lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy az immunrendszerünket erősítsük, hogy az a bizonyos miliő, a környezet ne a kórokozóknak kedvezzen. Azzal, hogy a következőkben felsorolt egyszerű dolgokat a mindennapjaink részévé tesszük, sokat tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében.

A fentiek ismeretében nézzük meg azt, hogy mi magunk mit tehetünk konkrétan azért, hogy az immunrendszerünket erősítsük.

Immuntréning – az alapok

Tipp1: Táplálkozzunk teljes értékűen, de legalább minden nap fogyasszunk friss müzlit!

A teljes értékű táplálkozás egy fenntartható, kiegyensúlyozott és változatos étrend, ami hosszú távon is működik és teljes értékű, természetes élelmiszereket tartalmaz nyers vagy feldolgozott formában (pl. főzve, sütve).

A táplálkozás során – ideális esetben – a szervezetünket makrotápanyagokkal (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) és létfontosságú anyagokkal (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, telítetlen zsírsavak, természetes íz- és illatanyagok) látjuk el.

A teljes értékű táplálkozásnak négy alappillére van, melyből az egyik pillér a friss müzli, ebből már a napi egy adag biztosítja egy egészséges felnőtt szervezete számára a szükséges létfontosságú anyagokat, vagy másnéven vitálanyagokat. Ezek a tápanyagok, ahogy a nevük is mutatja LÉT fontosságúak, azaz az élethez nélkülözhetetlen hatóanyagok, amelyekből gyakran kis mennyiség is elég, de ha nincs meg a táplálékban, és a szervezet huzamosabb ideig nem jut hozzá, akkor egészségügyi problémák, akár hiánybetegségek is jelentkeznek.

Napjainkban jellemző, hogy az idő hiányában gyakran fogyasztunk valamilyen félkész vagy kész ipari terméket (pl. mélyfagyasztott pizza, fehér lisztből készült pékárú, finomított cukrok, konzerv, levespor, felvágott stb.), amely az ipari feldolgozás során szinte teljesen elveszti a vitálanyagtartalmát és így alakul ki a vitálanyagszegény táplálkozási forma, amely befolyásolja a vitalitásunkat, az immunrendszerünk állapotát.

Az immunrendszer karbantartásához elengedhetetlen, hogy ezeket a létfontosságú anyagokat napi szinten biztosítsuk a szervezetünk számára! Ennek pedig a legegyszerűbb módja a friss müzli fogyasztása, függetlenül attól, hogy reggel, délben vagy vacsorára esszük.

A friss müzli főösszetevője a friss, csíraképes gabona, amely a B vitaminok, legfőképpen az anyagcsere folyamatok zavartalan lezajlásához szükséges B1 vitamin egyik legfontosabb forrása. Mivel a gabona hő hatására (sütés, főzés) jelentősen veszít a létfontosságú anyagtartalmából, így a B1 vitaminból is, javasolt a gabonát bizonyos mennyiségben naponta nyers formában is fogyasztani. Például a friss müzliben, melynek receptjét itt találod.

A friss müzli receptje

1 főre, elkészítési idő 5 perc

Hozzávalók:

 • 3 evőkanál (kb. 50g) friss dara búzából (éjszakára beáztatva)
 • egy közepes alma
 • egy kisebb banán
 • 1 evőkanál citromlé (frissen facsart)
 • 2 fajta idénygyümölcs ízlés szerint (pl. narancs + kivi télen, eper + meggy nyáron)
 • 1 evőkanálnyi dió
 • 1 evőkanál tejszínhab (felverve) vagy tejföl, esetleg natúr joghurt

Az elkészítés módja:

A fogyasztást megelőző este mérj ki 3 evőkanálnyi búzát és klasszikus kávédarálóban vagy nagyobb teljesítményű aprítóban (ami keményebb dolgokat is tud aprítani) őröld durva ún. dara állagúra . Durva állagúnak az számít, ami nem kisebb 1-2 mm-nél, mert nem lisztet szeretnénk, hanem darát. Az őrleményt kis müzlis tálkába teszed és folyamatos kevergetés mellett felöntöd annyi csapvízzel, amíg el nem lepi és be nem fedi egy leheletnyi vízréteg a darát. Nem kell túl sok vizet rátenni, csak annyira van szükség, amit reggelre beszív és nem marad leönthető felesleg. Az áztatási idő ne haladja meg a 12 órát. Ezzel felélesztjük a búzaszemben „szunnyadó életet”, illetve nyersen is könnyen fogyaszthatóvá tesszük (megpuhul, így könnyű elrágni). A gabonát az elkészítés előtt mindig frissen kell őrölni, hogy a lehető legtöbb létfontosságú anyag megmaradjon benne!

Reggel lereszelsz egy szem almát kis lyukú reszelőn. ízlésed szerint édesebbet, savanyúbbat és a beáztatott búzadarához kevered. Ha véletlen maradt víz a gabonán, akkor azt leöntöd.

A banánt villával szétnyomod és azt is hozzákevered az előzőekhez (ha banánnal már túl édes lenne neked a müzli, vagy nem szereted, akkor ezt ki is hagyhatod).

Kifacsarod egy cirtom levét és egy evőkanállal a müzlibe teszel.

Felaprítod az idénygyümölcsöket (én 1-2 marékkal szoktam).  A gyümölcs egy részét hozzákevered a másik részével majd díszítheted a müzlidet.

Végül egy evőkanálnyi apróra vágott diót és egy evőkanálnyi felvert tejszínhabot vagy tejfölt, de akár natúr joghurtot is adhatsz hozzá.

A reszelt alma könnyeddé, a banán édessé, a tejtermék pedig krémessé teszi a müzlit. A felsorolt alapanyagokat kivétel nélkül javasolt beletenni, mert ezt a müzlit úgy állította össze dr. Bruker, a teljes értékű táplálkozás megalkotója, hogy minden tápanyag (makrotápanyag és létfontosságú anyag) is benne legyen egy étkezésben, ami elengedhetetlen az egészségmegőrzéshez.

Próbáld ki és ha neked ez a mennyiség nem elég, akkor nyugodtan csináld meg nagyobb adagban, vagy egyél utána mást is. Ha esetleg túl sok, akkor pedig tedd el és edd meg a maradékot később. lehetőleg még aznap, mert a létfontosságú anyagok nagy része hamar elbomlik.

Tippek:

 • Ha valamilyen allergiád van, akkor fordulj orvoshoz és egyeztess vele, hogy mire tudod az allergiát okozó anyagot kicserélni (gondolok itt a gabonára vagy tejtermékre, gyümölcsre, olajos magra).
 • A legjobb, ha minden összetevőt, amit csak tudsz bio minőségben szerzel be. Ha valami nem sikerül, akkor használd azt, amit helyette venni tudtál.
 • Bio búzát bioboltban, vagy egyes drogéria láncokban találsz, illetve a világhálón is rendelhetsz.
 • A gabona persze nem csak búza lehet, hanem akár gabonakeverék is (pl. búza, tönkölybúza, köles, zab, rozs stb.) vagy pelyhesítve leginkább a zabpehely kedvelt. A zabpelyhet nem áztatjuk, mert megkeseredik.
 • A müzli gluténmentes gabonából is elkészíthető pl. rizs, hajdina, kukorica alternatíva a búzához képest. A hajdinát egészben és beáztatva, de áztatás nélkül, ropógósan is lehet fogyasztani.
 • Dió helyett használhatsz más olajos magvat is, pl. mandulát, mogyorót, tökmagot, napraforgmagot is. Arra figyelj, hogy natúr, azaz ne pörkölt és ne sózott legyen, mert annak a vitálanyagtartalma elenyésző a nyers, friss verzióhoz képest.

Jó étvágyat kívánok hozzá és váljon egészségedre!

Tipp2: Napi étkezésünk 1/3-a legyen nyers étel!

A teljes értékű táplálkozás második alappillére a friss müzli napi fogyasztása mellett a megfelelő minőségű (lehetőleg bio) és mennyiségű nyersétel fogyasztása.

Dr. Max Otto Bruker, a teljes értékű táplálkozás atyja azt vallja, hogy minél nagyobb arányt képvisel a nyersétel a napi táplálkozásunkban, annál nagyobb a betegségmegelőző, illetve gyógyító hatása.

A természetes, feldolgozatlan formában fogyasztott nyers étel azért foglal el előkelő helyet a teljes értékű táplálkozásban, mert az élelmiszerek a különböző feldolgozási folyamatok során (pl. aprítás, préselés, főzés, sütés, ipari feldolgozás) jelentős mértékben veszítenek a létfontosságú anyagtartalmukból (pl. enzimek, vitaminok) és így minél feldolgozottabb formában fogyasztunk egy ételt, annál kevésbé tudja támogatni az immunrendszerünket a vitálanyag-veszteség következtében.

A nyers ételek fogyasztása esetén figyeljünk arra, hogy az elfogyasztott mennyiség kb. 2/3-a legyen zöldség és 1/3-a gyümölcs.

Tipp3: Fogyasszunk teljes kiőrlésű pékárukat és tésztákat!

A teljes értékű táplálkozás harmadik alappillére a teljes kiőrlésű pékáruk, tészták fogyasztása. A friss müzli mellett központi szerepet kap a fogyasztásuk.

Ezeknél az élelmiszereknél 2 alapvető kritériuma van annak, hogy valóban hozzájusson a szervezet általuk a makrotápanyagokon túl a létfontosságú anyagokhoz is. Az egyik, hogy csíraképes gabonából (mert élet csak életből fakad), a másik, hogy frissen őrölt lisztből készüljenek, mivel a vitálanyagtartalma 14 nap után drasztikusan lecsökken.

A frissen, teljes gabonaszemből őrölt liszt élettani hatásairól és előnyeiről – a fehér liszttel szemben – részletesen ebben a cikkben olvashatsz.

Tipp4: Kerüljük a finomított cukrokat és a finomlisztet!

Erről a témáról nem lehet megfeledkezni, ha az egészéges táplálkozás kerül szóba. Van, akinek lerágott csont és van, aki most csodálkozik rá, most tudatosul benne, hogy milyen következményekkel jár a finomított cukrok és fehér liszt fogyasztása. Legtöbbször kalcium és B vitamin rablóként emlegetik őket, mert ahhoz, hogy a szervezetünk fel tudja dolgozni, értékes létfontosságú anyagokat von el magától (többek között az említett kalciumot pl. a csontokból vagy a B1 vitamint, amely az anyagcserefolyamatok támogatása mellett kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működtetésében is).

Ezek a termékek önmaguk már nem tartalmazzák a szervezetünk és így az immunrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges, de még a saját megemésztésükhöz szükséges létfontosságú anyagokat sem, hiszen magas feldolgozottsági fokú, koncentrált ipari termékekről van szó. Ha érdekelnek a részletek a témáról bővebben itt olvashatsz.

Tipp5: Édesítsünk természetesen!

Ez a tipp szorosan kapcsolódik az előzőhöz, hiszen nem kell az édes ízről lemondani! Az ipari, koncentrált édesítési megoldások helyett azonban a természetes édesítési módszereket használjuk, amennyiben pl. a mézet, édes gyümölcsöket, aszalványokat részesítjük előnyben.

Ehhez az útmutatót itt találod meg.

Tipp6: A zsírokat természetes formájukban fogyasszuk!

A teljes értékű táplálkozás negyedik pillére (a friss müzli, a nyers zöldség/gyümölcs és a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek mellett) a megfelelő minőségű zsírok fogyasztása. A zsírok ugyanolyan nélkülözhetetlen makrotápanyagok, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék.

Nélkülük az élet elképzelhetetlen.

Oszlassuk is el rögtön azt a tévhitet, hogy a zsíroktól lesz valaki túlsúlyos! Megfelelő minőségű zsírokat mindenkinek, még a fogyókúrázónak is fogyasztani kell, hogy a szervezete megfelelően tudjon működni. Ma már bizonyított tény, hogy az elhízás elsődleges oka nem a zsírok, hanem a túlzott és nem megfelelő minőségű szénhidrátok fogyasztása, és az emiatt kialakult „beteg” anyagcsere. A létfontosságú anyagok hiánya is kedvez a túlsúly kialakulásának.

Kedvenc példám a dr. Bruker által megfogalmazott hasonlat, miszerint az elfogyasztott zsírból ugyanúgy nem zsír lesz a szervezetben, mint ahogy a spenótból sem spenót lesz, hanem az elfogyasztott élelmiszer az anyagcsere folyamat során átalakul, hasznosul (feltéve, hogy az anyagcserefolyamat zavartalanul le tud zajlani).

A zsírfogyasztás radikális csökkentésével, vagy teljes megvonásával zavart okozhatunk az anyagcsere folyamatokban. Ennek klinikai tapasztalatokon alapuló példája, hogy egy túlsúlyos személy sokkal hatékonyabban képes fogyni (akár magasabb kalóriabevitel mellett is!) és a testzsírt lebontani, amennyiben megfelelő minőségű, teljes értékű ételt fogyaszt, amelyben megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak a minőségi zsírok mellett a létfontosságú anyagok is. Ezek hiányában, „hiába koplal” és csökkenti minimálisra a kalóriabevitelt, nem indul meg a testzsír lebontása és a valódi fogyás. Dr. Bruker 40 éves klinikai tapasztalata során több ezer páciensének segített a túlsúly leküzdésében a teljes értékű táplálkozásra való átállással. Természetesen a túlsúlynak lehetnek a táplálkozáson túlmutató egyéb okai is, melyekre jelen cikk keretein belül nem térek ki.

Melyek a természetes zsírok?

Ide tartozik például a vaj, a hidegen sajtolt olajok, illetve a tejszín is. Ezek mind természetes, finomítatlan élelmiszerek, amelyek többek között számos természetes vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak. A zsírban oldódó vitaminok (A, E, D, K) és a telítettlen zsírsavak miatt is nélkülözhetetlenek az étrendből.

Ezzel szemben kerüljük a finomított étolajokat és a margarint, amelyek ilyen formában a természetben nem fordulnak elő, ezért a szervezet számára inkább kihívást, mintsem tápanyagot jelentenek. A finomított étolaj mellett a margarin, a kókusz és a pálmazsír is éppolyan finomított termékek a zsíroknál, mint a finomított cukor vagy a fehérliszt a szénhidrátok esetében.

Útravaló

A táplálkozás, a mozgás, az alvás, a kikapcsolódás, a stressz, továbbá a legkülönbözőbb – a környezetünkből érkező – ingerek és adottságok mind hatással vannak a testi, lelki és szellemi állapotunkra, ezáltal pedig az egészségünkre, az immunrendszerünkre és az életminőségünkre. Sosem késő pozitív változásokat eszközölni azokon a területeken, amelyek nem megváltoztathatatlan külső adottságok, hanem olyan területek, amelyekre hatásod van.

Ezek közül az egyik a táplálkozás, amellyel kapcsolatban a teljes értékűségre törekedj a következők figyelembevételével (4 alappillér):

 • fogyassz minden nap egy adag friss müzlit nyers gabonából!
 • naponta sok friss zöldséget és gyümölcsöt egyél!
 • fogyassz minden nap teljes kiőrlésű kenyeret!
 • fogyassz minden nap minőségi zsírokat!

A teljes értékű táplálkozás alappillérei után az immuntréning 2. részében nézzük meg majd azokat a további tényezőket, amelyek segítségével az immunrendszerünket napi apró gyakorlatok elvégzésével edzésben tudjuk tartani.

Ha további gyakorlati tippekre van szükséged a teljes értékű táplálkozáshoz, ajánlom figyelmedbe a Légy fitt! cikksorozat erről szóló részét, illetve a személyes konzultációs csomagokat.

Felhasznált források

Dr. Max Otto Bruker: Unsere Nahrung – unser Schicksal, emu Verlag

Hogyan legyél sikeres életmódváltó?

Ebből a 6 ajándék videóból megtudod, hogy hogyan kerüld el az életmódváltás öt leggyakoribb buktatóját és legyél sikeres életmódváltó azáltal, hogy megérted mit csinálj, hogyan csináld és miért érdemes végigmenni az úton.

"Az életmódváltás bonyolult, ha nem áll össze a rendszer, mert hiányzik a megfelelő információ és a puzzle bizonyos darabjai."

 

Buják Éva I bujakevi.hu