Karácsonyi menü

Szerző:

Három fogásos, teljes értékű karácsonyi menü 45 perc alatt

Legnagyobb kincsünk az egészségünk, melynek megőrzéséhez a táplálkozásunk jelentős mértékben járul hozzá.

Fogadd szeretettel ezt a gyorsan elkészíthető, teljes értékű karácsonyi menüt.

Legnagyobb előnye, hogy nem kell egész nap a konyhában sürgölődni, míg a karfiol sül, addig pont elkészül a saláta és a desszert.

A három fogás:

  • narancsos céklasaláta
  • tepsiben sült karfiol sokmagvas kéregben
  • mézeskalácsos mascarponekrém

A recepteket a lap alján pdf formátumban letöltheted és kinyomtathatod.

 

Narancsos céklasaláta (nyers)

Céklát nyersen? Igen! Ez az ízletes teljes értékű és egyszerű recept hozzájárul az étkezésedben a nyersétel arányának megnöveléséhez.

 

Elkészítési idő

10 perc

Hozzávalók

Előételnek 2 főre vagy köretként 4 főre

  • 2 közepes méretű cékla
  • 2 narancs
  • 2 evőkanál napraforgómag (sótlan, nyers)

Öntet:

  • 1 dl narancslé (legjobb a frissen facsart)
  • ½ teáskanál mustár
  • 1 csipet só és bors
  • 3 evőkanál olívaolaj (hidegen sajtolt)

Az elkészítés menete

A céklát megpucoljuk és karikákra szeleteljük, minél vékonyabb a szelet, annál jobb, mert az öntet jobban át tudja járni a nyers céklát. Alternatívaként nagy lyukú reszelőn le is reszelhetjük.

A narancsot megpucoljuk és feldaraboljuk, majd a céklát és a narancsot rétegenként egy tálba tesszük.

Az öntetet összekeverjük és a salátára öntjük. Tálalás előtt megszórjuk a napraforgómaggal.

TIPP:

Érdemes akár előző nap, de mindenképpen 4-5 órával a fogyasztás előtt elkészíteni, hogy legyen ideje összeérni.

Ha nem barátkoztál meg a gondolattal, hogy a céklát nyersen fogyaszd, akkor meg is főzheted és így is elkésztheted.

Tepsiben sült karfiol sokmagvas kéregben 

Friss, ropogós, gyors és egészséges. Kiváló alternatíva, ha csökkenteni szeretnéd a húsos fogások mennyiségét.

 

Elkészítési idő

10 perc + 25 perc sütési idő

Hozzávalók 4 főre

  • 1 nagy karfiol 3 cm-es szeletekre vágva

A páchoz:

  • 1 citrom leve és héja
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 ágacska friss rozmaring (vagy 1/2 teáskanál őrölt rozmaring)
  • 1 teáskanál méz

A kéreghez:

  • 50g vaj
  • 200g olajos magkeverék (pl. földimogyoró, dió, mandula, pisztácia)
  • 1 teáskanál kakukkfű aprítva (friss vagy szárított)
  • 20g zsemlemorzsa
  • Só, bors

Az elkészítés menete

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra (légkeverés).

A karfiolt megmossuk, zöld leveleit eltávolítjuk és kb. 3 cm vastagságú szeletekre vágjuk. A szeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük.

A páchoz az összetevőket összekeverjük és a karfiolszeleteket kb. 1 evőkanálnyi mennyiséggel meglocsoljuk úgy, hogy mindenhova jusson.

A pácolt karfiolt 15 percig sütőben a középső sínen sütjük. Közben elkészítjük a kérget.

Ehhez a vajat kézi robotgéppel felhabosítjuk (kb. 2 percig magas fokozaton veretjük). A magvakat késsel vagy aprítógéppel felaprítjuk (darabos maradjon, nem kell lisztté őrölni) és a vajhoz keverjük a fűszerekkel, illetve a zsemlemorzsával együtt.

A 15 perces elősütési idő elteltével a karfiolra halmozzuk a vajas, fűszeres magkeveréket és további 10 percig sütjük, amíg a kéreg aranybarna lesz.

TIPP:

Főételként zöldsalátával, kenyérrel, de akár a narancsos céklasalátával is fogyaszthatjuk.

Illik hozzá a hollandi mártás vagy chutney is.

Mézeskalácsos mascarponekrém

Ez a recept nem tartalmaz finomított cukrot, adalékanyagokat, így nyugodtan fogyaszthatod és még nyers gyümölcs is került bele.

 

Elkészítési idő

10 perc

Hozzávalók 4 főre

  • 250g mascarpone
  • 100g akácméz
  • 250g natúr joghurt
  • 100g tejszín
  • ½ – 1 teáskanál mézeskalácsfűszer (ízlés szerint)
  • 2 szem mandarin a díszítéshez

Az elkészítés menete

A mascarponét keverjük alaposan össze a mézzel, majd adjuk hozzá a joghurtot és a mézeskalácsfűszert. A tejszínhabot verjük fel, 2 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk félre a díszítéshez, majd a többit óvatosan adjuk a masszához.

A kész krémet adagoljuk tálkákba vagy poharakba és díszítsük mandarinnal, tejszínhabbal. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

 

 

Váljék egészségedre!

Letöltés itt: Karácsonyi menü

A recepteket ide kattintva töltheted le.

Ez új ablakban nyílik meg, nem zavarja az oldal megtekintését.

Hogyan legyél sikeres életmódváltó?

Ebből a 6 ajándék videóból megtudod, hogy hogyan kerüld el az életmódváltás 5 leggyakoribb buktatóját és legyél sikeres életmódváltó azáltal, hogy megérted mit csinálj, hogyan csináld és miért érdemes végigmenni az úton.

„Az életmódváltás bonyolult, ha nem áll össze a rendszer, mert hiányzik a megfelelő információ és a puzzle bizonyos darabjai.”

 

Buják Éva I bujakevi.hu