Milyen legyen a kenyér: teljes kiőrlésű vagy fehér?

Szerző: | élelmiszerek

Buják Éva

teljes értékű táplálkozási és egészséges életviteli szakértő

A bujakevi.hu cikkeinek és oktatóanyaginak szerzője.

Ebben a cikkben a teljes kiőrlésű és a finomított lisztről, illetve az ezekből készült kenyérről lesz szó.

A fenti fotón két saját készítésű kovászos kenyér (teljes kiőrlésű búzalisztből) látható.

 

Tudtad például, hogy azzal, hogy eltávolítják a gabonaszemről a csírakezdeményt, valamint lehántolják a külső maghéjat és így őrlik meg lisztnek, a gabonaszem vastartalmának 84%-át, B1 vitamintartalmának 86%-át, A és E vitamin tartalmának pedig 100%-át elveszti?

A cikkből többek között a következő kérdésekre kapsz választ:

  • Lehet-e teljes kiőrlésű lisztből kenyeret sütni?
  • Miért nem mindegy, hogy finom- vagy teljes kiőrlésű lisztet használunk?
  • Mi az előnye a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruknak, illetve tésztának a fehér lisztből készülttel szemben?
  • Miért jó, ha frissen őrlöd a sütéshez felhasznált gabonát?
  • Milyen gabonából ajánlott kenyeret sütni?
  • Hogyan tudod eldönteni, hogy valóban teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret eszel-e?

Milyen legyen a kenyér: teljes kiőrlésű vagy fehér?

Lehet-e teljes kiőrlésű lisztből kenyeret sütni?

Gabonát és kenyeret évezredek óta fogyaszt az emberiség, szinte az egész világon.

A XIX. századig a kenyér – függetlenül attól, hogy milyen gabonából készült – kizárólag a teljes gabonaszemből őrölt lisztből készült, természetesen adalékanyagok (E-számok) nélkül. A kovászos kenyérhez csupán 3 alapanyag szükséges: teljes kiőrlésű liszt, víz és só. A kovász maga is lisztből és vízből készül. Természetesen lehet élesztőt is használni a kovász helyett (vagy akár mindkettőt), de további „segédanyagokra” nincs szükség ahhoz, hogy ízletes házi kenyeret készítsünk.

Azaz a fenti kérdésre a válsz: igen, a teljes kiőrlésű lisztből is lehet, sőt igazán ebből ajánlott kenyeret sütni. A kenyéren felül pl. pizzát, tésztát, habarást, sőt még piskótát is tudunk készíteni.

Nem mindegy az sem, hogy melyik gabonát, mire használjuk. A kenyérhez a búza és rozs a legjobb választás. A rozskenyeret kovásszal ajánlott megsütni, itt az élesztő nem javasolt, maximum a kovász mellé kiegészítésnek, ha idő szűkében vagyunk és „gyorsabban” kell elkészülni.

A búzafajták között is érdemes különbséget tenni, a grízesebb durum búzát érdemes tészta és grízkészítésre használni, míg az őszi búzát kenyérhez, süteményekhez, pogácsához. Tönkölyből készíthetünk waffelt, kenyeret, fánkot, süteményt is.

A változatosságot az biztosítja, hogy ezeket a gabonákat természetesen keverhetjük is, sőt magvakkal, fűszerekkel ízesíthetjük.

Elromlott a liszt?

A mai kenyerek többsége fehér lisztből, és jellemzően legalább egy tucatnyi hozzáadott anyagból készül, amennyiben nem kézműves termékről van szó. A liszthez különböző anyagokat, stabilizátort, térfogatnövelőt, sőt még „lisztjavítószert” is kevernek, hogy biztosítsák többek között az egyszerű elkészíthetőséget, az állandó minőséget és kinézetet, illetve növeljék a hatékonyságot. A kelesztési idő minimálisra való lecsökkentésére gyakran mesterségesen előállított és hozzáadott enzimeket vetnek be, amelyek 10 perc alá képesek csökkenteni a kelési időt (szemben a kovászos kenyér lassú eljárásával, ami 12-15 óráig is eltarthat).

Jogosan merül fel bennünk a kérdés: szüksége van-e erre a szervezetünknek? Vagy feltehetjük úgy is, ahogy Besenyő Pista bácsi, aki szintén tudatosan táplálkozik: „Lisztjavítószer? Jajj, kérem, normális? Hát elromlott a liszt?”

Valljuk be igaza van. Ez nem normális, mert a liszt bizony nem a lisztjavítószertől fog megjavulni.

Miért nem mindegy, hogy finom vagy teljes kiőrlésű lisztet használunk?

A teljes kiőrlésű liszt a teljes gabonaszem megőrlésével keletkezik, míg a fehérliszt egy kivonat, mely csupán a lisztes testrészt tartalmazza a gabonaszemből. A csírakezdeményt és a külső maghéjat nem, mivel azokat az őrlést megelőzően eltávolítják, így biztosítva a liszt eltarthatóságát. A csírának ugyanis magas a zsírtartalma és ezáltal néhány hét után a teljes kiőrlésű liszt megavasodhat, ami egy nem kívánt folyamat. Ennek a „hátrányos tulajdonságnak” kiküszöbölésére a modernkori ipari eljárásokat alkalmazva tehát eltávolítják a csírakezdeményt és a külső rétegeket (maghéjat) a gabonaszemről. Mindegy, hogy a liszt előállításához éppen búza, rozs vagy rizs a kiindulási gabona.

A teljes kiőrlésű liszt és így, az ebből adalékanyagok hozzáadása nélkül készült kenyér elkészítése némi szakértelmet (tanulható), odafigyelést és időt igényel. Nem versenyképes hatékonyság és gazdaságosság szempontjából az áruházláncokban található, gyorsított eljárással és fehér lisztből készülttel, cserébe viszont a makrotápanyagok mellett ellátja a szervezetet az egészséges működéséhez szükséges vitál- vagy ún. létfontosságú anyagokkal (pl. rostok, aromaanyagok, vitaminok). A teljes kiőrlésű pékárukból, tésztából kisebb mennyiség is elegendő ahhoz hogy jól lakjunk, valamint hosszantartó telítettségérzést is ad.

Mi az előnye a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárunak, illetve tésztának a fehér lisztből készülttel szemben?

A fehér liszt tulajdonképpen egy „konzerv”, egy kivonat, hasonlóan a kristálycukorhoz. Így a belőle készített termékek is azok lesznek.

Ezzel szemben a teljes értékű gabonaszem és a belőle készült ételek ún. teljes értékű ételeknek számítanak, mivel természetes formájukban (nyersen, sülve vagy főve) fogyasztjuk őket.

A teljes gabonaszem a legfontosabb B vitamin forrás, a csírakezdemény maga rendkívül gazdag B1 vitaminban, semelyik másik élelmiszer nem tartalmaz ilyen koncentrációban B1 vitamint.

A B1 vitamint (másnéven thiamin) egy vízben oldódó vitamin, amely központi szerepet játszik a szénhidrátok anyagcserefolyamata során, mert koenzimként szolgál ahhoz, hogy a szénhidrátok lebontása zavartalan legyen, és a folyamat során a szervezet energiához jusson. Ezen felül fontos szerepet játszik a fehérjék anyagcserefolyamata során is, illetve elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Ha a csírakezdeményt, mint fő B1 vitamin forrást eltávolítják (lásd fehér liszt, hántolt rizs), akkor az ahhoz vezet, hogy a szervezet természetes formájában nem jut megfelelő mennyiségben hozzá, és ezáltal nem képes funkcióit teljes körűen ellátni és így például a különböző anyagcserefolyamatok során zavarok keletkezhetnek.

A csíra és a külső maghéj eltávolításával nem csak a B1 vitaminhoz vagy a B vitaminkomplex további – a gabonában fellelhető – elemeihez, hanem egyéb létfontosságú anyagokhoz (pl. további vitaminok, ásványi anyagok) sem jut hozzá a szervezetünk.

Csak a legmagasabb veszteségeket (átlagértékek!) említve: a búzaszem például vastartalmának 84%-át, a B1 vitamintartalmának 86%-át, valamint A és E vitamin tartalmának 100%-át veszti el a hántolás következményeként. Részletek a lenyíló menüben találhatóak.

A fehér búzaliszt kiőrlési vesztesége a teljes kiőrlésűhöz képest

A finomított liszt kiőrlési vesztesége (létfontosságú anyagokban bekövetkező veszteség) búza esetében a teljes őrlésű liszthez képest (átlagértékek):

  Veszteség %-ban
Ásványi anyagok/nyomelemek
Vas 84
Réz 75
Magnézium 52
Mangán 71
Kálium 76
Kalcium 50
Vitaminok  
B1 86
B2 69
B6 50
Niacin 86
Pantoténsav 54
A 100
E 100
Rostos anyagok (csaknem 100-féle)
búzában majdnem 100%
rozsban majdnem 100%

Forrás: Dr. Max Otto Bruker – Ilse Gutjahr: Biologische Ratgeber für Mutter und Kind (38. oldal)

„Az ásványianyag és vitamintartalom mellett a gabona fontos növényi fehérjeforrás is, mivel a növényekben található fehérje ugyanolyan teljesértékű, mint az állati eredetű. A legkevesebb növényi fehérjét (29%) Észak Amerikában fogyasztják, a legtöbbet (96,4%) Kínában, míg Európa a középmezőnyben szerepel az 52%-os növényi fehérje fogyasztásával.

A növényi fehérjék között kiemelt szerepet játszik a gabona a maga átlagos 53%-os fehérjefogyasztáshoz való hozzájárulásával.„

Forrás: Dr. Max Otto Bruker: Unsere Nahrung – unser Schicksal, emu Verlag, (207-209. oldalak.)

Miért jó, ha frissen őrölt vagy pelyhesített gabona?

 

A teljes értékű táplálkozás ajánlásai szerint nagyon fontos, hogy naponta fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, pékárut és ezen felül gabonát nyersen is (pl. csíráztatva vagy frissmüzliben)!

Alapkitétel, hogy mivel élet csak életből származik, a gabona legyen életképes, azaz csírázzon ki, ha egy kisebb mennyiséggel kipróbáljuk. A csíraképes gabonát őröljük meg frissen, hogy a lehető legtöbb létfontosságú anyag (vitálanyag) rendelkezésre álljon.

Minél tovább áll ugyanis a teljes kiőrlésű liszt, annál többet veszít a vitálanyag tartalmából, illetve hajlamos az avasodásra is.

Azt már érezhető, hogy a fehér liszt nem jelent alternatívát a teljes kiőrlésű liszthez képest az egészséges életmódot folytatni kívánóknak, de vajon számít-e az, hogy mennyire friss a liszt, amely a teljes gabonaszemből készült?

Erre a legszemléletesebb példaként egy kutatási eredmény szolgál, ahol két kutató Kühnau és Bernasek vizsgáltak meg a témát és kísérleteik bizonyították, hogy 2 hét után már jelentős különbség van a friss és a 14 napnál régebbi teljes kiőrlésű liszt között.

Azok a kísérletben szereplő állatok, amelyeket a normál táplálékuk (nem konzervek!) mellett 14 napos vagy annál régebben őrölt teljes kiőrlésű liszttel, illetve az ebből készült kenyérrel etettek (táplálék 50%-a) nagyjából egyenletesen és minden generáció esetén tudtak utódokat a világra hozni.

Ezzel szemben az a csoport, amelyek egyedeit a normál táplálék mellett 50%-ban fehér liszttel, ill. fehér kenyérrel etettek, csökkenő utódszámot produkált és a 3. generáció után már nem volt képes utódokat a világra hozni.

A részletek a lenyíló menüben találhatóak.

Az utódszám változása a táplálék hatására

Kühnau és Bernasek több generáción keresztül figyelték, hogy hogyan változik az utódszám a különböző táplálékok hatására. A kísérleti állatok egyes csoportjai 50% normál táplálék mellett a következőkkel lettek etetve:

 

Generációk:

 

1.

2.

3.

4.

utódszám

 

 

 

 

 I. csoport

frissen őrölt teljes őrlésű liszt

11,3

9,7

12,3

12,0

 II. csoport

kenyér frissen őrölt teljes őrlésű lisztből

12,3

9,5

9,3

11,6

III. csoport

14 napos teljes őrlésű liszt

9,5

4,5

3,2

IV. csoport

kenyér 14 napos teljes őrlésű lisztből

8,0

3,5

2,0

V. csoport

finomított liszt

8,0

4,0

1,2

 Forrás: Dr. Max Otto Bruker – Ilse Gutjahr: Biologische Ratgeber für Mutter und Kind (39. oldal)

A gabona finomított lisztté való kiőrlése tehát a szervezet számára vitálanyag hiányt jelent, amely például a B1-vitamin esetében – amely különösen nagy mennyiségben fordul elő a korpában – a következőket jelenti. A B1-vitamin minimális napi szükségletét a WHO 1.5 mg-ban, orosz kutatók 3 mg-ban adják meg, míg a 100 évvel ezelőtti átlagos B1-vitamin-bevitel napi 5 mg volt. Ehhez képest a mai német lakosság átlagos B1 vitamin-fogyasztása napi 0,8 mg körül van, amely szám nem sokban különbözhet a civilizált világ más országaiban sem. Ez azt jelenti, hogy ezek a népek egy állandó B1-vitamin-hiányban szenvednek, ami, ha a B1-vitaminnak az anyagcsere-folyamatokban elfoglalt központi helyére gondolunk, szükségszerűen zavarokat fog okozni ezekben a folyamatokban.

Forrás: Dr. Max Otto Bruker: Unsere Nahrung – unser Schicksal, emu Verlag 186-189 oldalak

Milyen gabonából ajánlott kenyeret sütni?

Gluténtartalmú gabonából lehet az igazán szép, formás kenyeret sütni, mivel a glutén (sikér) vízben oldhatatlansága biztosítja, hogy a kenyér megtartja a kelése során keletkező légbuborékokat, így biztosítva a kenyér laza szerkezetét.

Minél porózusabb, lyukacsosabb szerkezetű a kenyerünk, annál puhább. A kisebb porózusú kenyerek tovább kb. 1 hétig (pl. a rozsból készült), a nagyobbak (pl. a búzából készült kenyerek) rövidebb ideig, jellemzően 3-5 napig állnak el.

Gluténtartalmú gabona a búza minden fajtája (őszi, tönköly, durum, kamut stb.), a rozs, az árpa és a zab is.

Gluténmentes gabonák közé tartozik a rizs, a kukorica, a köles, és a hajdina, valamint a teff, amaránt és a quinoa. A glutén hiánya azt jelenti, hogy ezekből a gabonákból nem lehet olyan kenyeret sütni, mint a gluténtartalmúakból, mert a glutén nélkül nincs, ami a kenyér vázát igazán megadná.

Hogyan tudod eldönteni, hogy valóban teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret eszel-e?

Attól, hogy a kenyér nem fehér színű, hanem barna vagy barnás még nem biztos, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült. A színe alapján sajnos nem lehet egyértelműen eldönteni. Jó jel, ha „súlya” van a kenyérnek, mivel a színezett fehér vagy félbarna kenyerek esetében a nagy méret jellemzően alacsony súllyal párosul. Egy 1 kilógrammos teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér soha nem lesz olyan nagy és „felfújt”, mint egy fehér lisztből házilag vagy akár adalékanyagokkal iparilag elkészített, barnára színezett társa.

Ha biztosra akarsz menni, akkor nézd meg a címkén az összetevők listáját vagy megbízható forrásból, pékségből vásárolj, ahol utána tudsz kérdezni, hogy mit tartalmaz. Természetesen, ha kedved van, akkor süthetsz is, mert ebben az esetben biztosan csak az lesz benne, amit te beletettél.

Útravaló

A teljes gabonaszem a legfontosabb B1 vitaminforrás, illetve emellett igen fontos növényi fehérjeforrás is.

A hántolt, csírátlanított gabonából készült fehér liszt egy iparilag előállított konzerv, amely hosszan eltartható, tárolható, de a kiőrlési vesztesége a létfontosságú anyagok tekintetében jelentős.

Ezért fontos, hogy a mindennapi kenyerünk teljes kiőrlésű lisztből készüljön, csíraképes gabonából, lehetőleg frissen őrölve, hogy képes legyen ellátni a szervezetünket az egészséges működéséhez szükséges makro- és mikrotápanyagokkal egyaránt.

A fentiek nem csak a kenyérre, hanem az egyéb pékárukra, a tésztára vagy a főtt gabonára is vonatkoznak, így pl. a rizsre vagy a müzliben a zabpehelyre egyaránt.

Felhasznált források

Dr. Max Otto Bruker: Unsere Nahrung – unser Schicksal, emu Verlag

Dr. Max Otto Bruker – Ilse Gutjahr: Biologische Ratgeber für Mutter und Kind, emu Verlag

Dr. Werner Kollath: Die Ordnung unserer Nahrung, Haug Verlag

Hogyan legyél sikeres életmódváltó?

Ebből a 6 ajándék videóból megtudod, hogy hogyan kerüld el az életmódváltás öt leggyakoribb buktatóját és legyél sikeres életmódváltó azáltal, hogy megérted mit csinálj, hogyan csináld és miért érdemes végigmenni az úton.

"Az életmódváltás bonyolult, ha nem áll össze a rendszer, mert hiányzik a megfelelő információ és a puzzle bizonyos darabjai."

 

Buják Éva I bujakevi.hu