Nyers spenótsaláta
A spenót a fokhagymához hasonlóan a fogyasztását illetően egy megosztó növény, mert legtöbben már a szó hallatán is a menzán készült főzelékre asszociálnak, pedig a spenótot is sokkal jobb nyersen, mint főve fogyasztani. Ebben a formájában gyakran a zöldturmixba (ún. smoothie-ba) keverik bele, ezért ötletadóként álljon itt egy salátarecept. Nyers, gyors, laktató és teljes értékű.
A spenót élettani hatásairól és a legendásnak tartott vastartalmával kapcsolatos tévhitről pedig itt olvashatsz.
Elkészítési idő
10 perc
Hozzávalók 4 főre
- 200 g spenót (zsenge bébispenót javasolt)
- 150 g champion gomba
- 1 evőkanál vaj (opcionális – ha a gombát nem nyersen tesszük rá)
Az öntethez:
- 300 ml hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál méz
- 1 csapott teáskanál mustár
- só, bors
A díszítéshez:
- 1 maréknyi csíra (pl. brokkoli, lucerna)
- 1 evőkanálnyi napraforgómag (nyers, hántolt)
Az elkészítés menete
1. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.
2. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Aki a gombát nem szeretné nyersen fogyasztani, az fonnyassza meg 1-2 perc alatt az egy evőkanálnyi vajon egy serpenyőben.
3. Az öntet hozzávalóit alaposan keverjük össze, utoljára csorgassuk hozzá az olívaolajat.
4. A spenótot, gombát tegyük egy tálba és öntsük rá az öntetet, majd díszítsük csírával és napraforgómaggal.
TIPP: