Nyers spenótsaláta

Szerző:

A spenót a fokhagymához hasonlóan a fogyasztását illetően egy megosztó növény, mert legtöbben már a szó hallatán is a menzán készült főzelékre asszociálnak, pedig a spenótot is sokkal jobb nyersen, mint főve fogyasztani. Ebben a formájában gyakran a zöldturmixba (ún. smoothie-ba) keverik bele, ezért ötletadóként álljon itt egy salátarecept. Nyers, gyors, laktató és teljes értékű.

A spenót élettani hatásairól és a legendásnak tartott vastartalmával kapcsolatos tévhitről pedig itt olvashatsz.

Elkészítési idő

10 perc

Hozzávalók 4 főre

  • 200 g spenót (zsenge bébispenót javasolt)
  • 150 g champion gomba
  • 1 evőkanál vaj (opcionális – ha a gombát nem nyersen tesszük rá)

Az öntethez:

  • 300 ml hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál méz
  • 1 csapott teáskanál mustár
  • só, bors

A díszítéshez:

  • 1 maréknyi csíra (pl. brokkoli, lucerna)
  • 1 evőkanálnyi napraforgómag (nyers, hántolt)

Az elkészítés menete

1.     A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.

2.    A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Aki a gombát nem szeretné nyersen fogyasztani, az fonnyassza meg 1-2 perc alatt az egy evőkanálnyi vajon egy serpenyőben.

3.    Az öntet hozzávalóit alaposan keverjük össze, utoljára csorgassuk hozzá az olívaolajat.

4.    A spenótot, gombát tegyük egy tálba és öntsük rá az öntetet, majd díszítsük csírával és napraforgómaggal.

TIPP:

A napraforgómagot is megpiríthatjuk, akkor sokkal karakteresebb lesz a saláta íze.
Gomba helyett paradicsommal, esetleg paprikával is elkészíthetjük.

Váljék egészségedre!