Tökbefőtt
Ezt az elsőre nagyon furcsán hangzó, ámde annál ízletesebb kompótot egy egészséges életmódhoz kapcsolódó rendezvényen kóstoltam meg, és azonnal elhatároztam, hogy ezt nekem is fel kell vennem a családi repertoárba.
Elkészítési idő
25 perc
Hozzávalók 4 db 250 grammos üveghez
- 600 g édes, sütni való tökfajta (pl. a kanadai sütőtöknek vagy sonkatöknek nevezett fajta, amire a képen a „bio” szó van gravírozva)
- 150 g méz
- 200 ml fehérborecet (biológiai erjesztésű)
- 2 babérlevél
- 2 szem borókabogyó
- 0,5 teáskanál fekete bors (egész)
- 2 szegfűszeg
- 2 szelet friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál sárga mustármag (egész)
Az elkészítés menete
1. A tököt meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk (nettó 400g lesz).
2. Egy lábasban összekeverjük a vizet és az ecetet , majd beletesszük a mézet és fűszereket, jól elkeverjük. Végül a felkockázott tököt is hozzáadjuk.
3. A tűzhelyen összefőzzük. Miután felforrt, még 4-5 percig pároljuk.
4. Steril, csavaros üvegekbe tesszük a fűszerekkel együtt. Az üveget lezárjuk és fejtetőre állítjuk, majd így hagyjuk langyosra hűlni.
5. Amikor langyos, akkor megfordítjuk az üvegeket és megvárjuk míg teljesen kihűl.
6. Hidegen tárolva, pl. kamrában több hónapig eláll. Felbontás után azonban tegyük hűtőbe!
TIPP:
Kompótnak, desszertként, önmagában vagy sültekhez egyaránt finom.
A sütőtök fajtákról itt tájékozódhatsz:
https://
Váljék egészségedre!
Hogyan legyél sikeres életmódváltó?
Ebből a 6 ajándék videóból megtudod, hogy hogyan kerüld el az életmódváltás 5 leggyakoribb buktatóját és legyél sikeres életmódváltó azáltal, hogy megérted mit csinálj, hogyan csináld és miért érdemes végigmenni az úton.
„Az életmódváltás bonyolult, ha nem áll össze a rendszer, mert hiányzik a megfelelő információ és a puzzle bizonyos darabjai.”