Útmutató az ecethez. Fűszer vagy tisztítószer?

Szerző: | egészséges életmód, élelmiszerek

Buják Éva

teljes értékű táplálkozási és egészséges életviteli szakértő

A bujakevi.hu cikkeinek és oktatóanyaginak szerzője vagyok. Szakterületem a teljes értékű táplálkozás és egészséges életvitel kialakítása. 2005 óta foglalkozom az egészséges életmód különböző területeivel.

Az ecet fűszer vagy tisztítószer? Ugye te is a természetes ecetet eszed és a szintetikussal takarítasz?

Az ecet különböző fajtáiról dióhéjban egy korábbi cikkben már esett szó (Az ecetről dióhéjban | bujakevi). Azt azonban, hogy melyik ecetet konkrétan mire is használhatjuk, melyik alkalmas fogyasztásra, és melyik nyújt segítséget a takarításhoz, arra vonatkozóna a tippeket és trükköket az alábbi cikkben olvashatod.

Íme 15 hasznos ötlet, hogy mire használhatod a biológiai erjesztésűt és 16 tipp, hogy mire a szintetikusat.

Mire ügyelj az ecet kiválasztásakor?

Ecet és ecet között jelentős különbségek lehetnek. Az alapvető különbség az alapanyagban, illetve az előállítás módjában van.

Az ecetet kétféle módon lehet előállítani: ipari vagy biológiai úton.

Az ipari ecetsavat etil-alkoholból állítják elő, majd ezt hígítják vízzel, hogy ecetet vagy ecet-esszenciát kapjanak. A biológiai ecetek gyakorlatilag létrejöhetnek bármilyen olyan természetes alapanyagból, ami erjeszthető szénhidrátot tartalmaz. Ebben az esetben nem ipari ecetsav a kiindulási anyag, hanem egy természetes élelmiszer, pl. gyümölcs, bor, gabona stb., és az erjesztés, az ún. kettős fermentáció lezajlását követően jön létre az ecet. A kettős fermentáció folyamatában az első fermentáció az alkoholos erjedés, ahol az élelmiszer természetes cukortartalmából élesztő segítségével etilalkohol keletkezik. A második fermentációban a keletkezett etilalkoholból ecetsav-baktériumok segítségével, megfelelő mennyiségű oxigén jelenlétében ecetsav keletkezik. Az erjesztés addig történik, amíg az ecet alkoholtartalma kellően lecsökken.

A tradícionális biológiai erjesztés során (pl. az almaecet, a borecet, rizsecet) élő élelmiszer a kiinduló anyag és a végtermék is. A jó minőségű ecet gyártásához jó minőségű alapanyagra van szükség.

Az ecetet számtalan módon hasznosíthatjuk, nemcsak a konyhában ételek, italok elkészítésekor, hanem takarításkor, és még a kertben is alkalmazhatjuk. Arra azonban feltétlen figyeljünk, hogy melyik fajtáját mire használjuk!

Mire használható a biológiai erjesztéssel előállított ecet?

A történelem során a gasztronómiai élményen túl, a hagyományos módon előállított természetes ecet több előnyös tulajdonságát is megfigyelték az emberi szervezetre. Az ecet használata régi korokra nyúlik vissza, már az ókorban is nagyra becsülték és előszeretettel alkalmazták. A népi gyógyászatban jól ismerik az ecetet, elődeink számos betegség esetén alkalmazták jótékony hatása miatt.

A konyhában leginkább fűszerként tekinthetünk rá, mert varázslatos ízvilágával vétek lenne csupán salátaöntetként vagy a savanyúságok alapanyagént használni, mikor az előételektől a desszertek ízesítéséig széles skálán alkalmazható. A biológiai erjesztésű ecet fűszerként történő felhasználása különleges gasztronómiai élményt nyújt, mivel a természetesség, a minőség és nem a mennyiség a mérvadó, ezáltal az ecet az egészségmegőrzést biztosító teljes értékű konyha meghatározó alapanyaga lehet.

Nézzük meg, hogy mire érdemes használni a minőségi alapanyagokból biológiai úton előállított ecetet.

 1. Ételek, italok ízesítésre a legkiválóbbak a manufaktúrákban tradícionálisan, minőségi alapanyagból előállított ecetek. Néhány példa a felhasználására a saláta elkészítésén kívül: levesekbe, főzelékekbe, nyers, főtt vagy grillezett zöldségek és gyümölcsök ízesítésére, húsok marinálására, mártásokhoz, valamint süteményekben, limonádéban is megállja a helyét.
 2. Tartósításra (savanyúságok készítésére, de az édes, mézes ízesítésűekkel akár a lekvárt vagy a chutneyt is megbolondíthatjuk).
 3. Étvágygerjesztő, illetve emésztést segítő hatását is megemlítik a pozitív élettani hatások között: étvágygerjesztőként evés előtt, emésztést segítőként evés után javasolják fogyasztani.
 4. Frissítő hatását nem csak az emberi szervezet esetén aknázhatjuk ki, hanem például a vágott virágok is tovább frissek maradnak a vázában, ha a vízhez 1-2 kanál ecetet adunk.
 5. Hajápolásban jellemzően az almaecetes hajöblítés ismert, melytől a haj szép fényes lesz (0,5 dl almaecetet hígítsunk 4-5 dl vízben).
 6. Bőrápolás során gyulladáscsökkentő hatását lehet kihasználni. Vízzel hígítva alkalmazható pl. pattanásra, a rovarcsípések esetén és a leégés miatti bőrgyulladáson is segít.
 7. A gyümölcsecet Sebastian Kneipp viziterápiás kezelései során is fontos szerepet kapott pl. ecetes borogatásként, ecetes lemosásként, mivel a bőrünk vérrel való ellátottságát serkenti. Ebben az esetben az ecetet hígítva alkalmazzák (1 liter vízhez 1-2 evőkanál gyümölcsecetet adjunk).
 8. Az ecetes lábfürdő hatékony a lábizzadás ellen, illetve a fertőtlenítő hatása miatt a láb gombás kezelésére is használható.

Fontos azonban, hogy itt is ügyeljünk a minőségre (ha tehetjük, akkor bio minőségű, biológiai erjesztésű, hagyományos módon készült termékeket használjunk). Az így készült eceteket kívül-belül, de a mértéket nem szem elől tévesztve, nyugodtan alkalmazhatjuk.

A valódi ecet jótékony élettani hatásairól rengeteget lehet olvasni a világhálón. Természetesen az ecet nem helyettesíti az orvos által előírt gyógyszert vagy kezelést, de támogathatja azt például a következő esetekben, amelyek népi megfigyeléseken alapulnak. Tudományosan még nem nyertek teljeskörűen bizonyítást, de tanulmányok már készültek a témában. A fentieken túl tehát a biológiai erjesztésű, jó minőségű ecet használható a

 1. fogyás támogatására (emésztést segítő hatása miatt),
 2. vírusos megbetegedéseknél
 3. fertőtlenítésre pl. sebek fertőtlenítésére (az antibakteriális hatása miatt),
 4. emésztési zavarok kezelésére,
 5. gyomorégés esetén,
 6. vércukor problémára,
 7. szív-érrendszeri és vérnyomás problémák fennállása esetén az orvosi kezelés támogatására.

Érdemes a biológiai erjesztésű ecet több fajtáját kipróbálni, mert az eltérő alapanyagból készült biológiailag erjesztett eceteknek teljesen más az illata, a zamata, savassága, szemben az iparilag, szintetikusan előállított vízzel felhígított ecetsavval, ami tulajdonképpen csak savanyú, maró hatású és szúrós illatú. Természetes biológiai erjesztésű ecetből nem is lehet olyan töménységű ecetet előállítani, mint iparilag, az ecetsav hígításával. A biológiai erjesztésű ecetek ecetsav tartalma jellemzően 2-8% között mozog. Ezeket az eceteket is ízesíthetik, de természetes módon, nem aromával, hanem gyümölcsökkel, fűszernövényekkel pl. bodzával, meggyel, tárkonnyal, kakukkfűvel vagy akár mézzel, így biztosan találunk az ízlésünknek megfelelőt.

Mire használható az iparilag előállított ecet?

Nem kell kétségbe esni, ha ezidáig jellemzően a zöld flakonos, ipari előállítású ecet volt otthon. A tartalékok felhasználására rengeteg tipp és ötlet van.

Az iparilag előállított, vízzel felhígított ecetsav a szervezet számára értéktelen, magas fokú ipari feldolgozáson átesett preparátum, melyet Werner Kollath professzor – a modern táplálkozástudomány egyik úttörője – nem javasol fogyasztásra, ezért a teljes értékű konyhában fűszerként ilyen minőségben nincs helye.

Mire használjuk akkor az ipari ecetet a zöld flakonból?

Savas kémhatásának köszönhetően hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket, a vízkövet, a zsírt, fertőtlenít és mindemellett környezetbarát és a legolcsóbb tisztítószerek egyike. Fontos tudni azonban, hogy az ecetsav – nagy töménységben – roncsolhat is bizonyos felületeket, anyagokat, ezért érdemes átfutni a cikkben azt a részt is, hogy mire ügyeljünk, ha ecetet használunk.

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány praktikus tipp az ipari előállítású ecet felhasználására.

 1. Általános tisztítószerként használhatjuk az élelmiszerekkel érintkező felületek tisztítására, mert ezeket a felületeket érdemes inkább ecettel, mintsem egyéb vegyszerekkel tisztítani. Ilyen pl. a hűtőszekrény tisztítása, de a mosogatógépet és valamennyi konyhai háztartási berendezést is tisztíthatjuk, sőt vízkőteleníthetjük vele. A konyhapultot, illetve a vágódeszkát is ajánlott alaposan, hígítatlan ecettel megtisztítani, majd ezután tiszta vízzel leöblíteni.
 2. Penész eltávolítására, illetve a penészedés megelőzésére is alkalmazható. A kenyeres dobozt érdemes 1-2 hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal áttörölni. A konyha mellet a fürdőszobában is jó választás a fekete penész (és egyébként a vízkő ellen is) – a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsában, a vécécsészében egyaránt.
 3. Minden üvegfelületen használhatjuk pl. ablakok, akvárium, kristályból készült tárgyak tisztításához, és mindezek mellett a tükröket is csík és foltmentesen takaríthatjuk vele.
 4. Foltos, vízköves edényeket, a megbarnult, megsárgult kávés- és teáskannákat szintén ecettel lehet átsúrolni.
 5. Szagtalanító hatása is kedvelt és sokoldalú. Akár a hűtőben, akár a lakás bármely egyéb helyiségében hasznos tud lenni. A cigarettafüsttől, a fokhagymán át bármilyen kellemetlen szag ellen használható, mert egy csésze ecet is segít pár óra leforgása alatt semlegesíti a kellemetlen illatanyagokat. Persze, akinek erős az ecet szaga, annak ajánlott pár csepp illóolajat az ecethez cseppenteni vagy röviden kiszellőztetni, mivel az ecetszag gyorsan elillan. Az intenzív szagokat végszükség esetén a kezekről is eltünteti. Aki például nem szereti, hogy hagyma- vagy halszagú marad keze, mártsa az ujjait ecetbe és máris megszabadulhat a kellemetlen szagoktól, persze csak mértékkel, mert ez a fajtája nem bőrápoló szer. A sokáig pincében tárolt bútorok, ruhák is magukba szívhatják az ott lévő szagot. Ha a mosószerhez egy kis ecetet adagolunk és így mossuk ki a ruhákat, akkor megszabadulhatunk ettől a kellemetlen, állott szagtól.
 6. Kiválóan alkalmazható az eldugult lefolyó tisztítására, amennyiben a lefolyóba szórt szódabikarbónára további hígítás nélkül ecetet öntünk (1:1 arányban pl. 1-1 csésze mennyiséget, majd 5 percig állni hagyjuk és végül 1 liter forró vízzel leöblítjük. A két anyag reakcióba lép egymással és együttesen feloldja a dugulást, a forró víz pedig segít a szennyeződéseket elvezetni).
 7. A WC tisztításához például nem kell mást tenni, mint egy szórófejes flakonnal körbefújni a WC-kagylót, várni 10-15 percet, amíg hat, majd kisúrolni és leöblíteni. A hatást itt is erősíthetjük, ha szódabikarbónát szórunk a kagylóba és azt spricceljük le, majd így súroljuk ki a kagylót.
 8. Vízzel hígítva a mosógép öblítő rekeszébe is tölthetjük, és ekkor megspóroljuk a szintetikus öblítőt, amely az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki pl. a bőrön, de a szintetikus illatanyagok belégzése során is. Az ecet a szintetikus öblítőszerekkel ellentétben nem ül bele a textília szálaiba, így nem marad a ruhában. Aki nem kedveli az erős illatát az pár csepp illóolajat vagy mosóparfümöt is csepegtethet hozzá. Az ecetes öblítés segít a színek, a ruhák puhaságának és frissességének megőrzésében is.
 9. Mosásnál nem csak öblítőként használható, hanem a foltok eltávolításában is segítséget nyújt. Itassunk át egy tiszta szivacsot ecettel, majd a foltot dörzsöljük át vele. A világos ruhákon keletkezett, a mosás után hátramaradt szürke foltoktól néhány perces ecetbe áztatással tudunk megszabadulni. Ezt követően javasolt a ruhát újra kimosni. Télen a felsózott utak miatt a lábbeliken keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló, és még a bőr színét is felfrissíti.
 10. Fertőtlenítő hatása miatt felmosószerként is alkalmazható. 5 liter meleg vízbe tegyünk 1 dl ecetet, esetleg fertőtlenítő (pl. teafa, levendula) vagy frissítő (narancs) hatású illóolajat és már indulhat is a vegyszermentes takarítás.
 11. Az ecetes víz (2 rész víz, 1 rész ecet) szőnyegtisztítóként is megállja a helyét. A szőnyeg színét felfrissíti, a makacs foltokat eltávolítja, szagtalanít, és még a poratkák ellen is védekezhetünk vele. Egyszerűen dörzsöljük át a szőnyeget egy ecetes vízbe áztatott szivaccsal. Persze itt is lehet alkalmazni a felmosásnál vagy öblítésnél említett illóolajokat az ecetszag elfedésére, frissítésre, illetve akar a fertőtlenítő hatás fokozására is.
 12. A rozsda eltávolítására is bevethető. Érdemes például a rozsdás kerti szerszámokat beáztatni egy éjszakára ecetbe, és másnapra a rozsdának nyoma sem lesz.
 13. Nem csak foltokat és a rozsdát távolítja el, hanem a ragasztót is. Ha például címkét kell leáztatni egy üvegről vagy flakonról, de nem akar lejönni, akkor egyszerűen spricceljünk rá ecetet, hogy leoldódjon a ragasztó.
 14. A hangyavonulás megfékezésére is alkalmas. Ebben az esetben, ha hígítatlan ecetet fújunk a repedésekbe, a padlódeszkák közé, a munkalapokra, illetve a rovarok vonulási útvonalára, akkor ez riasztóként hat rájuk, így megszabadulhatunk tőlük.
 15. A csigák sem kedvelik. Ha ecetes vizet locsolunk az érintett területre (persze ne a növényre, nehogy kipusztuljon), hanem pl. a virágládára, magaságyás köré, akkor ez segít a csigák távoltartásában.
 16. A kertben használhatjuk a gyomok elleni küzdelemre is, csak be kell spriccelni a nem kívánt növényt és vegyszer nélkül elbánhatunk vele.

Mint ebből a listából is látható, az ipari ecet – a táplálkozáson kívül – rengeteg dologra használható. Tényleg csak arra kell figyelni, hogy rendeltetésének megfelelően alkalmazzuk. Ne feledjük azonban, hogy a háztartási praktikák esetén is vannak korlátok.

Erre az 5 dologra mindenképpen figyeljünk oda az alkalmazása során:

 • Az ecetsav – nagy töménységben – roncsolhatja a háztartási gépek pl. a mosógép, mosogatógép, kávéfőző, mikrohullámú sütő gumitömítéseit. Ha pl. 20%-os ecetet használunk a mosás után öblítésre mindenképpen hígítsuk vízzel. Ha ecettel szeretnénk vízkőteleníteni a mosógépünket, mosogatógépünket, akkor előtte kérjük ki szakember véleményét, mert nem mindegyik modell esetén alkalmazható ez a megoldás. Háztartási, illetve konyhai kisgépek vízkőtlenítéséhez (pl. kávéfőző, vízforraló) inkább citromsavat használjunk! A citromsav gyengédebben tisztít, és biztosan nem okoz kárt.
 • Az ecet oldja a mész alapú anyagokat, ezért ne használjuk gránit, márvány vagy terméskő felületeken, mivel kimarhatja azokat!
 • Fémfelületek esetén is figyeljünk oda, mert a nem rozsdamentes fémet korrodálhatja!
 • Lakkozatlan vagy viaszolt keményfa padlóra ne használjuk az ecetes tisztítást, felmosást!
 • Ha nagy mennyiségű, vagy tömény ecetsavat használunk takarításra, vízkőtelenítésre, akkor javasolt szellőztetni a tisztított helyiséget. Ne szagoljuk az ecetsav gőzét sokáig!

Útravaló

Az ecet kiválasztásakor egy dologra kell figyelned: arra használd, amire való!

Az étkezésre a biológiai erjesztésű, természetes eceteket válaszd! Ezeket felbontás után javasolt hűvös, sötét helyen tárolni, pl. a hűtőszekrényben. Mivel élő élelmiszerről van szó, érése folytatódik, az íze változhat még az üvegben is. Ha valaki egyáltalán nem tud megbarátkozni az ecet a jellegzetes ízével vagy illatával, akkor bizonyos esetekben, pl. a salátaöntetek, levesek, frissítő italok receptjeiben nyugodtan helyettesíthető citromlével, bár ekkor pont az ecet által nyújtott gasztronómiai ízélmény vész el.

Ha szeretnénk környezet- és pénztárcakímélő módon, vegyszermentesen takarítani, akkor érdemes a szintetikus ecetet használni, amely vízkőoldó, a vízben- és a zsírban oldódó szennyeződésekhez egyaránt tud kapcsolódni, emellett szagtalanít, valamint antibakteriális és színfixáló hatással is rendelkezik.

Felhasznált források

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ecetsav

https://tudatosvasarlo.hu/oko-takaritas-kisokos-mit-tud-az-ecet/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/hogyan_keszul_es_mi_van_az_ecetben

Szabó Sándorné: hogyan végezzem az ecetsavas erjesztést (NSZFI)

Ezt a cikket olvastad már?

p

Segítség, CUKOR!

p

Mivel édesítsünk természetesen és egészségesen?

p

Az ecetről dióhéjban